Lemezkritika: Kendrick Lamar - untitled unmastered.
2016. március 04. írta: aron.kovacs

Lemezkritika: Kendrick Lamar - untitled unmastered.

kendrickuntitled.jpg

Nem akarok Kanye West-hasonlatokba bonyolódni, de azt figyeljük meg, hogyan jelentették meg új lemezeiket a hiphop jelnelegi királyai: West évekig húzta a dolgot, miközben huszönötször átnevezte az albumot, bemutatott nyolc kislemezt, amik végül nem kerültek fel rá, aztán a célegyenesben még néhány névváltoztatás után nagy felhajtás - és egy divatbemutató - közepette lejátszotta a "végleges" produktumot a teltházas Madison Square Garden - és világszerte számos mozi, valamint számtalan internetező - szeme láttára. Aztán még a bemutató után is véghezvitt jó néhány változtatást. És akkor nézzük meg Kendrick Lamart, aki most tényleg a világ közepe tavalyi albuma, a To Pimp a Butterfly után, amit szinte minden nagy publikáció az év legjobbjának választott (én nem, bár nem is vagyok nagy publikáció). Semmi bejelentés, semmi felvezetés, egyszer csak kiszivárgott új albuma, az untitled unmastered. anyaga a Spotify-on, aztán meg hivatalosan is megjelent és itt is van. Persze volt valami pletyka arról, hogy nemsokára jön valami új anyag Kendricktől, de erre senki sem számított.

Az untitled unmastered. Lamar negyedik - vagy harmadik, nem tudom - nagylemeze, de hivatalosan nem is albumnak, hanem projektnek nevezik és tényleg ne várjunk egy újabb good kid, m.A.A.d city vagy To Pimp a Butterfly súlyú munkát tőle. Hogy most Radiohead-hasonlatokkal éljek, az untitled unmastered. nem annyira az Amnesiac és a TPAB Kid A-jéhez, inkább olyan, mint a No Surprises/Running from Demons EP az OK Computernek vagy a bónuszlemez az In Rainbowsnak. Erős dalok gyűjteménye, amik simán felkerülhettek volna a valódi nagylemezre, de önmagukban nem váltják meg a világot (az Amnesiacen ott volt mondjuk a "Pyramid Song" vagy a "Life in a Glasshouse", ilyet nem találunk az untitled unmastered.-en). Azonban - mint ahogy említetem - ezek a dalok vannak olyan erősek, mint azok, amik ott vannak a TPAB-n: ott van bennük a politikai töltetű szöveg, a hagyományos hiphopos ritmusok nélküli, free jazzes és funkos, elnyúló zenei világ és Kendrick nagyszerű stílusa, ami az egyik legjobb élő rapperré teszi. Az "untitled 03" (amit Kendrick még a To Pimp a Butterfly megjelenése előtt, decemberben adott elő a The Colbert Reportban) egy nagyon laza és fülbemászó darab, a Cee-Lo Green közreműködésével készült "untitled 06" és a kétrészes "untitled 07" a komolyabb csúcspontok, az "untitled 08" (ami a Tonight Showban debütált idén januárban) pedig megint legjobb formájában mutatja Lamart. Szóval összességében az untitled unmastered. nem állja meg a helyét különálló albumként, de remek gyűjtemény olyan dalokból, amik nem fértek fel a TPAB-ra - és egyszerűen jól esik tudni, hogy él a világban egy olyan művész, mint Kendrick Lamar és bármikor várhatunk tőle ilyen meglepetéseket. 4/5

Top Dawg/Aftermath/Interscope

A bejegyzés trackback címe:

https://thesmith.blog.hu/api/trackback/id/tr738444248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása