David Bowie - "Blackstar"
2015. november 23. írta: aron.kovacs

David Bowie - "Blackstar"

bowie.png

2013 előtt azt hihettük, hogy David Bowie végleg lehúzta a redőnyt - tíz éve nem adott ki új zenét, azóta, hogy félbe kellett szakítania a Reality turnéját szívproblémái miatt. Aztán előre bejelentés nélkül, mindenki számára meglepetésszerűen előállt az új lemezzel (The Next Day), amit sokan legjobbjaként ünnepeltek a nyolcvanas évek óta, és nem is tévedtek túl nagyot. A The Next Day nem volt egy nagyon bátor vagy kísérletező munka, de biztosított arról, hogy Bowie-t még a 2010-es években is illik komolyan venni.

És azt se felejtsük el megemlíteni, hogy a The Next Day volt Bowie karrierjének talán legsötétebb lemeze - a viszonylag egyszerű rockos hangzás a pályafutás néhány legdurvább dalszövegét fedte el, gondoljunk csak a címadó dalra vagy a "Love Is Lost"-ra (melynek James Murphy által készített remixe a Bowie-karrier egyik kései csúcspontja). És most megint van ok az örömre: úgy tűnik, Bowie hirtelen jött aktivitása messze nem fulladt ki, 2013 óta kiadott egy greatest hits válogátst, rajta egy új dallal, a "Sue (Or in a Season of Crime)"-mal, együtt dolgozott az Arcade Fire-rel a "Reflektor" című dalon, megszerezte a The Last Panthers című sorozat főcímdalát, és a legnagyobb: jövő januárban megjelenik a huszonötödik nagylemez, ami a Blackstar címre fog hallgatni és az alapján, amit eddig hallottunk róla, ez lesz a karrier egyik legfurcsább lemeze. Márpedig Bowie esetében ez nagyon nagy szó.

Na most, azóta napvilágot látott a dallista, úgyhogy tudjuk, hogy a "Sue (Or in a Season of Crime)" itt is szerepelni fog, de az első új dal, amit Bowie kiadott a lemezről, a címadó- és egyben nyitószám, egy tízperces szörnyeteg, ami erősen jazzes és elektronikus hatásokat mutat. A videó az a fajta, ami a nyolcvanas években boszorkányüldözéseket indított volna el, de már nem a nyolcvanas években élünk, úgyhogy néhány elvakult fanatikust kivéve senkit sem kéne zavarnia a keresztrefeszítéseknek meg a démoni rituáléknak, amik a legtöbb rajongó szerint az 1969-es "Space Oddity"-n megismert, ma már legendásnak számító Major Tom istenné válását hivatottak megmutatni. Ennek ellenére a klip valóban zavaróan morbid, még én is alig bírtam végignézni (bár lehet, hogy csak különösen gyenge idegzetű kedvemben voltam...). A "Blackstar" megint biztosít minket arról, hogy Bowie, aki kora alapján a nagyapánk is lehetne, még mindig nem felejtette el, milyen is az az előremutató zene. Ha hasonlíthatnánk valamihez a "Blackstart"-t a karrierből, az bizonyára az 1976-os "Station to Station" hasonló hosszúságú, kokain fűtötte avantgárd funkja lenne, bár a "Blackstar" kissé visszafogottabb és jóval jazzesebb track. De azt már biztosan tudjuk, hogy 2016 is izgalmasan fog kezdődni.

ISO/Columbia, 2015. november 20.

A bejegyzés trackback címe:

https://thesmith.blog.hu/api/trackback/id/tr938096160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása