Lemezkritika: The Velvet Underground - Loaded: Re-Loaded 45th Anniversary Edition
2015. november 04. írta: aron.kovacs

Lemezkritika: The Velvet Underground - Loaded: Re-Loaded 45th Anniversary Edition

Nem sok újat lehet még mondai a Velvet Underground utolsó rendes albumáról. A Loaded különös módon a leggyengébb a VU négy Lou Reed vezetésével készült albuma közül (a Squeeze-t inkább nem sorolnám a VU katalógus tagjai közé), miközben egy tökéletes rock and roll lemez. A Loaded egy percig sem akart olyan kívülálló hangzású lenni, mint a hippizmus csúcspontján kijött, radikálisan más debütálás, még csak véletlenül sem próbált olyan avantgárd és experimentális stílusok felé közelíteni, mint a White Light/White Heat, de még a cím nélküli '69-es album finom és sötét folk rockja is hiányzott róla.

Ezzel szemben mindent megtalálhatunk ezen a 40 perces, tíz számból álló lemezen, amit egy jó rockalbumtól elvárnánk - sőt, még annál is többet kapunk, mint más zenekarok greatest hits válogatásain. Amúgy ez az egyetlen Velvet Underground lemez, ami megvan az itthoni bakelitgyűjteményemben - Lou Reed New Yorkja mellett. Ezen az albumon hallható a VU két olyan dala, amiket meghallhatunk a klasszikus rockrádiókon, ezek a zenekar legismertebb felvételei: a "Sweet Jane" és a "Rock & Roll" két olyan erejű felvétel, amik hirtelen a klasszikus rock dinoszauruszai közé emelték a korábban valóban csak underground közönséggel rendelkező, különc formációt. A Loaded egyébként nem azért lett ilyen album, mert Reed éppen slágeres rockot akart felvenni: a VU kiadója kereskedelmi sikert várt a nagyrészt félig üres klubokban játszó, népszerűtlen zenekartól. Ez az utasítás még az album címére is hatással volt: a Loaded szó szerint azt jelenti: tele; ebben az esetben tele potenciális slágerekkel. És valóban: a két legnagyobb siker mellett itt van a lehangoló "Who Loves the Sun", a Byrds countrys oldalát idéző "Lonesome Cowboy Bill", valamint az "I Found a Reason", ami Reed és Doug Yule harmonizált refrénjének köszönhetően talán a VU leggyönyörűbb balladája.

Ez a 45-ik évforduló alkalmából megjelent kiadvány nem sok újat hoz: a legtöbb demó- és élőben felvett változat már korábban, az 1997-es Fully Loadedon megjelent, de ez az ötlemezes, hatalmas gyűjtemény mindent összegez, amit csak fel lehet hozni a Loadeddal kapcsolatban. Itt van Reed szólókarrierjének egyik legnagyobb sikere, a "Satellite of Love" eredeti demóváltozata, a teljesen ismeretlen "Ocean" (a VU legközelebbi kapcsolódási pontja a progresszív zenével), vagy éppen a "Sweet Jane" és az "I Found a Reason" teljesen más irányba mutató verziói. A Re-Loaded csak a legőrültebb Velvets rajongóknak kötelező darab, de a Loaded, ez a hibátlan rocklemez, ami lezárta a Velvet Underground csodás, négyéves albumsorozatát, mindenki számára elengedhetetlen hallgatás. 5/5

Atlantic, 1970/2015

A bejegyzés trackback címe:

https://thesmith.blog.hu/api/trackback/id/tr728050592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása